می خواهیم یک سس مخصوص طعم دار کردن ماهی را به شما آموزش دهیم تا در منزل درست کنید و بوی ماهی را با آن از بین ببرید با ما باشید با روش درست کردن سس ووستشیر در خانه .
سس ووستشیر Worcestershire sauce یک سس معروف در دنیاست که معمولا به عنوان طعم دهنده در غذاهای گوشتی یا دریایی ازش استفاده میشه. سس ووستشیر رو “ووستشایر” یا “ووستشر” هم بهش میگن (در ایران ظاهرا برخی بهش میگن ورچستر)
در تهیه این سس از ماهی آنچوی (موتو) که در جنوب ایران صید میشه و معمولا به صورت خشک شده به فروش میرسه استفاده شده . این ماهی کنسروش (خارجیش البته) رو هم میشه (دقیقا مثل کنسرو تن ماهی) از بازار تهیه کرد که به صورت صنعتی در روغن یا آب نمک فراوری شده.
سس ووستشیر رو در تهیه غذاهای مختلف ازش استفاده میکنند. مثل انواع استروگانف و غذاهای گوشتی. این سس رو میتونید از فروشگاههای مواد غذایی لوکس خریداری کنید. ولی می تونید اون را در خانه تهیه کنید.
مواد اولیه :
سرکه سفید یک و نیم لیوان
پیاز پیاز ۱ عدد
سیر سیر ۳ حبه
ریشه زنجبیل ۳ سانتی متر
فلفل قرمز ۱ عدد
لیمو ۱ عدد
تمر هندی ۸۰ گرم
خرما ۸ عدد
ماهی آنچوی ۳ عدد
دانه های هل ۳ عدد
دانه های میخک ۴ عدد
چوب دارچین ۱ عدد
دانه های تخم گشنیز ۱ ق غ
فلفل سیاه نصف ق چ
فلفل سفید نصف ق چ
پودر خردل ۱ ق چ
پودر زردچوبه ۱ ق چ
نمک نصف ق چ
سس سویا ۲ ق غ
روغن زیتون ۱ ق غ
آب دو و نیم لیوان
روش تهیه سس ووستشیر یا و:
زنجبیل رو پوست گرفته و درشت خورد میکنیم. (اندازه ای که دادم حدودیه وسواس به خرج ندید)
سیر و پیاز رو هم درشت خورد میکنیم.
باید از فلفل تازه استفاده کنید ولی زیاد مهم نیست که قرمز باشه یا سبز. درشت خوردش کنید.
لیمو رو هم با پوست اسلایس کنید.
تمر هندی و خرما رو توی دو لیوان آب خیس میدیم.
ادویه های مختلف رو بدین صورت آماده میکنیم:
دانه های هل باید با چاقو برش داده بشن.
فلفل سفید و فلفل سیاه و خردل و زردچوبه به صورت پودری استفاده میشه.
دانه های میخک رو میتونید از ادویه فروشی ها تهیه کنید.
چوب دارچین رو میتونید از ادویه فروشی ها تهیه کنید.
دانه های تخم گشنیز رو میتونید از ادویه فروشی ها تهیه کنید.
همه این مواد رو در دیگ بریزید و سرکه رو بهش اضافه کنید.
سس سویا رو نیز اضافه میکنیم.
ماهی های آنچوی رو شسته و در دیگ میریزیم.
مخلوط تمر هندی و خرما رو به خوبی چنگ میزنیم تا با آب مخلوط بشه.
و توی دیگ میریزیم. نصف لیوان آب باقی مونده رو توی کاسه ای که تمر و خرما توش بوده ریخته و به این ترتیب باقی مانده آب تمر رو هم (با هسته هاش) توی دیگ میریزیم.
در نهایت نمک رو هم اضافه میکنیم.
هم زده و زیر دیگ رو روشن کرده و اجازه میدیم تا با حرارت ملایم برای خودش بپزه و جا بیافته و غلیظ بشه.
سسهای صنعتی خیلی رقیق هستند که خب توجیه اقتصادی داره ولی ما در خونه سس رو غلیظ درست میکنیم چون اینطوری نگهداریش هم آسونتره.
میزان غلظتش دست خودتونه من معمولا اجازه میدم اینقدر غلیظ شه تا به اندازه یک تا یک و نیم لیوان سس برسم.
توجه داشته باشید که حرارت باید ملایم باشه تا عطر و طعم مواد به خورد سس بره. بسته به غلظتی که ازش میخواید ممکنه دو سه ساعت هم طول بکشه. هرچی حرارت اجاق کمتر بهتر.
عطر این سس خیلی قویه پس حتما هود رو با قوی ترین درجه روشن کنید که خونه بو نگیره. زیاد بو نگیره. که خب البته میگیره! چاره ای نیست.
وقتی به غلظت مناسب رسیدیم از روی حرارت برداشته و اجازه میدیم کاملا سرد شه.
توی صافی ریخته و با قاشق هم میزنیم و فشار میدیم تا همه عصاره اش گرفته شه.
سسی که باقی مونده همون سس ووستشیره.
سس رو در شیشه ریخته و در یخچال نگهداری میکنیم.
چون سس خیلی غلیظه و طعم و عطر بسیار قوی تری نسبت به ورژن صنعتیش داره باید توجه داشته باشید که نباید یکباره کل اندازه ای که در رسپی ها بهتون داده میشه رو استفاده کنید. پس کم کم توی غذاها ریخته و میچشیم و در صورت نیاز بیشتر اضافه میکنیم.
کلا طعم و ذائقه رو باید هر فرد خودش بسنجه و تنظیم کنه. شما فقط یک نگاه به مواد اولیه این سس بندازید متوجه میشید که حتی چند قطره ازش چه تاثیری میتونه توی طعم غذاها به جا بذاره!
این سس به دلیل وجود سرکه به این سادگیها فاسد نمیشه پس میتونید با خیال راحت در یخچال نگهش دارید. ولی توصیه میکنم با همین اندازه ها کار کنید و چند برابرش نکنید. همین اندازه هم کفاف یک سال مصرف یک خانواده رو داره. البته بستگی به خانواده اش داره!
حالا دیگه از این سس در تمام رسپی هایی که ازتون سس ووستشیر میخواد میتونید استفاده کنید. و یا حتی غذاهای ابتکاری خودتون. همینطور که گفتم اینقدر عطر و طعم این سس قوی هست که میتونید در آشپزیتون فقط از همین سس استفاده کنید و دیگه به غذا ادویه دیگه ای نزنید. بسیار کاربردی و کار راه بندازه.
روش درست کردن سس ووستشیر در خانه